Danışma Hattı : 0342 502 4 777

Viral Hepatit Nedir?

Viral Hepatit,halk arasınsa sıkça sarılık olarak da nitelenen günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz ve sıkça karşımıza çıkan bir hastalıkdır. Viral hepatit, virüs denilen çok küçük mikroorganizmaların oluşturduğu, esas olarak karaciğeri etkileyen sistemik infeksiyonlardır. Günümüzde viral hepatitlerin, başlıcaları A, B, C, D, E olarak isimlendirilen farklı virüslerle oluştuğu bilinmektedir. Farklı virüslerle oluşan bütün viral hepatitlerde hastalık belirtileri birbirine benzer. Tanılarında da benzer yöntemler içeren tahliller kullanılır. 

VİRAL HEPATİTLERDE SEROLOJİK TANI

Hepatit A (HAV)

HAV antijeninin ELİSA ve RİA ile gösterilmesi, RNA'nın moleküler hibridizasyonu, PCR ile araştırılması, virusa karsı İgG ve İgM antikorlarının ELİSA ve RİA ile saptanması tanı yöntemleridir.

Hepatit B (HBV)

Antijen ve antikorlarının ELİSA tekniği ile bakılması en yaygın kullanılan tanı yöntemleri olup özellikle HBV-DNA PCR tetkiki kronik hastaların infektivitesinin araştırılmasında etkili bir yöntemdir.

Hepatit C (HCV)

Kronikleşme eğiliminde olup, bunların da % 20-35'inde siroz ve ayrıca hepatoselüler karsinom gelişimine neden olabilen RNA virüsüdür. Günümüzde tanısında yaygın olarak ELİSA ve PCR yöntemleri kullanılmaktadır

Hepatit D(HDV)

Yaygın olarak tanısında ELİSA kullanılmaktadır. Ayrıca HDV-RNA'sını saptamak için PCR veya molekülerhibridizasyon teknikleri de kullanıma girmeye başlamıştır


Hepatit E(HEV)

Antikorların gösterilmesinde ELİSA, HEV RNA'sının gösterilmesinde PCR kullanılmaya başlanmış tekniklerdir.

İnsan Kaynakları
Her türlü soru, görüş ya da önerileriniz için, bize yazın!