Danışma Hattı : 0342 502 4 777

İnsülin Direncim Varmı ?

Bunu öğrenmek çok kolay.

Gama Tıp Laboratuvarına gelerek vereceğiniz kan örneğinden 2 saat sonra bunu öğrenmeniz mümkün. Laboratuvarımızda bulunan uzman hekimlerimiz size bu konuda detaylı bilgilendirme yapacaklardır.

İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?

İnsülin; Kas, yağ ve karaciğer gibi kan şekerini kullanan dokulara şekerin alınması ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. Dokularda insülin direnci varsa şekerin dokulara alınıp, kullanılması, yakılması zor olur. Bu durum daha çok insülin salınmasına yol açar. Pankreas daha çok insülin salarak şekerin dokular tarafından kullanılması için adeta "çift mesai" yapar. Aşırı salınan insülin açlık hissine, daha çok yeme ve atıştırmaya neden olarak bir kısır döngü oluşturur. Bu durum hem insülin rezervini azaltır hem de kanda dolaşan aşırı insülin miktarı obezite, hipertansiyon, ateroskleroz gibi kronik hastalıkların oluşması için uygun bir ortam hazırlar.

Kimler risk altında?

Ailesinde şeker hastalığı öyküsü olanlar, gebelik diyabeti geçirenler, daha önceki yıllarda hipoglisemi teşhisi konanlar, genelde aile bireylerinde göbeklenme sorunu yaşayanlar en riskli kişilerdir. Herhangi bir nedenle yapılan sağlık taramalarında trigliserid yüksekliği ve/veya HDL kolesterol azlığı ve/veya ürik asit fazlalığı ve/veya tokluk şekeri yüksekliği ve/veya hbA1c fazlalığı saptananlarda da insülin direncinin gelişmesi olasılığı beklenenden daha yüksektir. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının da insülin direnci ile ilişkili olma ihtimali fazladır. Erken yaşta kalp krizi geçirenlerde, kırklı yaşlar ve öncesinde hipertansiyona yakalananlarda da insülin direnci araştırılmalıdır.

Belirtileri neler?

İnsülin direnci aslında bir metabolik bozukluğun parçasıdır. Temel sorun kanda insülinin artması, insüline karşı hücre düzeyinde bir cevapsızlık durumunun oluşması ve neticede kan şekerinin başlangıçta düşmesi, sonra giderek artması, şeker hastalığının ortaya çıkması (ve tabiî ki beraberinde göbek çevresinin giderek genişlemesidir)dır. Belirtiler aşamalara göre değişecektir ama insülin direncinin varlığını gösteren ilk işaretler şunlardır: 

Tatlı krizleri veya tutkusu, unlu, şekerli, nişastalı besinlere düşkünlük, sık acıkma, gece yemeleri, yemeklerden sonra uyuklama, halsizlik, yorgunluk, terleme, çarpıntı, sinirlilik, çabuk öfkelenme halleri, konsantrasyon bozulması ve unutkanlık, belden yukarı kısımda terleme, sabah yorgunluğu, baş ağrıları, sabahları mutsuz, keyifsiz uyanmalar, uyku apnesi ve horlama sorunu, cinsel isteksizlik, ödem-şişme…

Nasıl teşhis ediliyor?

İnsülin direncini teşhis etmenin en basit yolu sabah aç karnına alınan kan örneğinde insülin ve şeker seviyelerini araştırmaktır.

Açlık alınan kan örneğinde bakılan kan şekeri ve insulin düzeyi ile hesaplanan insülin Direnci (HOMA-IR) bize yol gösterecektir.

İnsan Kaynakları
Her türlü soru, görüş ya da önerileriniz için, bize yazın!